НачалоНовини 2021/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.05.2021 - 22 май е международен ден на биологичното разнообразие

България е на едно от първите места по биоразнообразие в Европа

България е една от малкото европейски страни, която може да се похвали  не само с красива природа, но и с редки животински и растителни видове,  отдавна изчезнали на Стария континент.

Поради географското си положение попада под влиянието на няколко различни зоогеографски области. Едната е Централна Европа, другата е Средиземноморието, третата е степната област, която от североизток граничи с нашата страна. При нас проникват много видове от растителния и животинския свят, които са характерни за всички тези различни биогеографски области.

Нашата страна е една от най-богатите на растително разнообразие – описани са повече от 4 200 висши растителни вида и около 3 700 вида водорасли и мъхове, което ни поставя на едно от първите места в Европа.  Днес у нас могат да се видят последните находища на континента на такива редки видове като родопският силивряк, сръбската рамонда, странджанската боровинка, странджанската зеленика, рилската иглика и рилският ревен, текирската мишорка, пирински мак и още 170 български и 200 балкански ендемити. В България има около 29 000 вида животни, от които около 100 вида бозайници. У нас има 33 вида от единствените активно летящи бозайници на Земята - прилепите. Групата се допълва от едрите хищници – кафява мечка, вълк. Тук е едно от последните убежища на континента на дивата коза.

В страната ни се среща един от най-редките бозайници в света – мишевидният сънливец.

Сред най-редките и застрашени птици у нас са царският орел, къдроглавият и розовият пеликан, малкият креслив орел, ловният сокол, черният лешояд, белошипата ветрушка, червеногушата гъска.

Нашата страна е една от най-богатите на растително разнообразие – описани са повече от 4 200 висши растителни вида и около 3 700 вида водорасли и мъхове, което ни поставя на едно от първите места в Европа.

България е център, където в момента сме свидетели на еволюцията на редица растения и възникването на нови видове. Днес у нас могат да се видят последните находища на континента на такива редки видове като родопският силивряк, сръбската рамонда, странджанската боровинка, странджанската зеленика, рилската иглика и рилският ревен, текирската мишорка, пирински мак и още 170 български и 200 балкански ендемити. Поради своята рядкост и застрашеност около 400 вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие, повече от 700 са включени в Червената книга на България.