НачалоНовини 2021/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

28.05.2021 - Работна група ще работи по мерки за подобряване на състоянието на горския сектор

Работна група ще разгледа проблемите и ще очертае мерки за подобряване на състоянието на горския сектор. Целта е да се постигне деполитизация и професионализъм в системата на горите, които ще са сред приоритетите, по които трябва да се работи за развитието на горския сектор. Това стана ясно на проведената днес среща в Изпълнителна агенция по горите  на зам.-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, ръководството на ИАГ и представители на министерството с дърводобивни организации, лесовъди и организации на собственици на гори.

„Има воля от страна на служебното правителство и нашата задача е да начертаем с консенсус с всички заинтересовани страни рамката за необходимите промени в сектора, да определим и набележим основните насоки, стратегическите цели, които да доведат до развитие и подобряване на работата в цялата горска система. Горите са важни за България, за социалните и икономическите функции. Важно е да работим в спешен порядък, защото времето е ограничено“, каза зам.-министър Добрев. 

Д-р инж. Александър Дунчев подчерта пред присъстващите, че целта и визията на всички е една. „Гората има нужда от грижа, за да изпълнява функциите си. Климатичните промени ще доведат до влошаване на състоянието й. Проблемите ще се задълбочат. Щети ще има, но някой трябва да ги намалява и да ги възстановява.“

„Наблюдава се и неуважително отношение към гората от страна на някои лесовъди и на някои от дърводобивни фирми. Трябва да обърнем този негатив, като възстановим професионализма в горите, като показваме на хората добри примери, да казваме какви са проблемите, да набележим няколко важни и спешним мери за тези два месеца, които да представим на следващото правителство“, допълни инж. Дунчев.